Home » Δημοσιεύσεις - Άρθρα » ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗΝ.
Ιουλ
01

 

Κοινωνική Δικτύωση Μέσω Ίντερνετ – Τι Είναι Καλό να Λάβουμε Υπόψιν.[1]

 
Συγγραφή: Δημήτριος Μόρφης – Ψυχολόγος, Απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου, Τμήματος Ψυχολογίας

Ένα μαγικό πράγμα εκτυλίσσεται τις τελευταίες δεκαετίες ακόμα και σε κοινωνίες που θεωρούνται «κλειστές» ή στερεοτυπικά «καταπιεσμένες». Άνθρωποι αφήνουν πίσω τις αναστολές τους και μοιράζονται διαδικτυακά πληροφορίες, χωρίς να φοβούνται και χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες…

Αυτός είναι ο κόσμος της διαδικτυακής κοινωνικής δικτύωσης. Βάλτε κάποιον να σας φτιάξει ένα προφίλ, και μπορεί να σας βάλει ακόμα και φωτογραφία σε ποιο μέρος τα ήπιε λίγο παραπάνω το προηγούμενο βράδυ. Βάλτε τώρα τον ίδιον άνθρωπο να μοιραστεί δια ζώσης μια τέτοιου είδους φωτογραφία με μια παρέα γνωστών και αγνώστων: πιθανόν αν είναι στην ίδια φάση όπως το προηγούμενο βράδυ να μπορέσει να το κάνει…

Μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν το 90% των ανθρώπων παγκοσμίως μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες όπως φωτογραφίες, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή-προσωπική κατάσταση, σεξουαλική προτίμηση και άλλα (εντάξει ας μην ξεχάσουμε και την αγαπημένη τους μουσική και τις αγαπημένες τους ταινίες, αλλά δεν θεωρούνται τόσο μα τόσο προσωπικές…).

Ποια άλλα στοιχεία μας δίνει το προφίλ αυτών που συμμετέχουν σε τέτοιες σελίδες; Αρχικά φαίνεται να είναι απροσδιόριστα, επειδή το μέσο αυτό προβολής και επικοινωνίας δεν έχει σύνορα. Ο καθένας από εμάς, που έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή, μπορεί και έχει το δικό του προφίλ κοινωνικής δικτύωσης.

Ποιος μοιράζεται περισσότερες πληροφορίες; Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που δηλώνουν ότι δεν βρίσκονται σε μια σχέση, σε σύγκριση με τα άτομα που βρίσκονται ή με αυτά που δεν το προσδιορίζουν, μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες με τους άλλους. Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι χρήστες που επιδιώκουν ένα ραντεβού ή μια προσωπική συνάντηση εκτίθενται περισσότερο στο διαδίκτυο. Τέλος φαίνεται οι νεότεροι σε ηλικία μοιράζονται περισσότερα σε σχέση με τους πιο μεγάλους, που φαίνεται να είναι πιο προσεκτικοί.

Όσον αφορά τα δυο φύλα, έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες μοιράζονται περισσότερα σε σχέση με τους άνδρες. Πέρα όμως από τα στερεότυπα που μπορεί να δημιουργούνται, ο καθένας μας έχει και τους δικούς του στόχους και κίνητρα για να διατηρήσει μια εικόνα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Είτε για λόγους προσωπικούς ή επαγγελματικούς ή άλλους (και όταν λέω άλλους μπορεί ακόμα και να σημαίνει λόγους κακής σκοπιμότητας, αλλά αυτό είναι ένα άλλο πολύ μεγάλο κεφάλαιο, όπου η έκθεση προσωπικών στοιχείων γίνεται από κάποιους κακοπροαίρετους μέσο εκμετάλλευσης και κατάχρησης…).

Το ζήτημα λοιπόν είναι ότι κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις συνέπειες αυτής της έκθεσης, από την στιγμή που η ευθύνη για το τι μοιράζεσαι είναι αποκλειστικά δική σου. Σίγουρα το να βρίσκεις παλιούς φίλους ή να κάνεις γνωριμίες ωφέλιμες προσωπικά και επαγγελματικά είναι μια καλή αρχή, αλλά μόνο αρχή.

Το ρίσκο είναι μέσα σε άλλα, ότι οι πληροφορίες αυτές που εκτίθενται, δεν σημαίνει ότι θα φέρουν και ένα επιθυμητό αποτέλεσμα καλής κριτικής η συμπάθειας από φίλους και γνωστούς όπως μπορεί να αναμένει ο χρήστης. Πιθανόν μάλιστα να φέρει και αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Και αυτό γιατί οι νόμοι της φύσης δεν είναι δυνατόν να καταργηθούν. Μόνο μια επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο μπορεί να εξασφαλίσει ότι πιθανόν δεν θα υπάρχουν παρεξηγήσεις. Άντε τώρα να κάτσεις να εξηγήσεις μόνο με μια γραπτή δήλωση ότι δεν εννοούσες σε αυτό που έγραψες κάτι που ο άλλος κατάλαβε ή ερμήνευσε…Αυτό αποτελεί μια ακόμα τρανή απόδειξη ότι αν μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ο καθρέφτης του υποσυνείδητού μας, τότε σίγουρα κάποια στιγμή το υποσυνείδητο αυτό θα θέλει να βγει στην επιφάνεια, να κοιτάξει τον κόσμο του κατάματα και να του μιλήσει , διαφορετικά θα νοσήσει…


[1] Δημοσιεύτηκε στην κυπριακή εφημερίδα “Σημερινή”

,Προσθέσετε απάντηση