Home » Δημοσιεύσεις - Άρθρα » Περιπλάνηση στην Εθνική μας Μοναξιά…
Μάι
10

Περιπλάνηση στην Εθνική μας Μοναξιά…

 

Λευκωσία, Σάββατο 18/03/2013 με Παρασκευή 22/03/2013: Κάποιες επισημάνσεις για μια τραγική εβδομάδα μέσα από το βλέμμα επισκεπτών «καλαμαράδων».

Τι είδαμε;
Είδαμε ανθρώπους έξω από τα ΑΤΜ να σχηματίζουν ουρές προσπαθώντας να αποσπάσουν κάποια χρήματα πριν τους τα αφαιρέσουν με ληστρικά μέτρα. Είδαμε ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους και να διαμαρτύρονται με αξιοπρέπεια.
Είδαμε εθνικά συνθήματα γραμμένα σε πανό και τους ανθρώπους μια γροθιά να αντιστέκονται.
Είδαμε να προβάλλεται από τις τηλεοράσεις η Βουλή με τους Βουλευτές της σε ανάταση χεριών να ψηφίζουν ΟΧΙ.
Είδαμε αγανακτισμένα βλέμματα και απελπισμένους, μα περήφανους ανθρώπους.
Είδαμε δημοσιογραφικά κοράκια και ανταποκριτές γύπες από όλο τον κόσμο να «στήνουν χορό» γύρω από μια χώρα που ψυχορραγεί και αντιστέκεται.Είδαμε κάμερες να φιλμάρουν γεμάτες καφετέριες και καλοζωισμένους Κυπρίους για να περάσουν το μήνυμα στην βορειοευρωπαϊκή κοινή γνώμη, κάνοντας κατευθυνόμενο ρεπορτάζ, πως όχι μόνο «λεφτά υπάρχουν», αλλά και ότι ο κυπριακός λαός «έχει τον τρόπο του, γι’ αυτό μην τον λυπάστε…».
Είδαμε την ελπίδα για τον Μόσκοβο που θα ‘ρθει ως Μεσσίας για να σώσει.

Τι ακούσαμε;
Έναν διπλό λόγο˙ από τη μία τα λεγόμενα για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο, από την άλλη η απάντηση ως απόηχος εκ μέρους της εκπορνευμένης «μαμάς πατρίδας»:
Αφενός, αιχμηρό λόγο από πολιτικούς και δημοσιογράφους στα κυπριακά ΜΜΕ. Λέξεις όπως υπεξαίρεση, ληστεία, ποινικό αδίκημα, Ευρώπη των λήσταρχων, εθνική ισοπέδωση, πατριωτική αξιοπρέπεια, Αγγλική Αποικιοκρατία – Τουρκική Εισβολή το ’74 – Γερμανία 2013, και άλλα παρόμοια.
Ακούσαμε πως όλα τούτα είναι στημένες σκευωρίες, κοινωνικοοικονομικά πειράματα στην πλάτη των λαών.
Ακούσαμε κριτική και απόδοση ευθυνών όλων προς όλους˙ φτάσανε στα αυτιά μας και αλήθειες πικρές.
Ακούσαμε για πλυντήριο χρημάτων, για τραπεζικές φούσκες εγχώριες και παγκόσμιες, για ρώσικες μαφίες, για βορειοευρωπαϊκά τελεσίγραφα, για δικτατορικά παρμένες αποφάσεις και προτεσταντικές τιμωρητικές πρακτικές, για γερμανοκρατούμενη ευρωπαϊκή Χούντα.
Αφετέρου, ακούσαμε τα τηλεοπτικά απεικάσματα του ελλαδικού χώρου να υπερτονίζουν από τη μία τα δεινά που παθαίνει όποιος λέει ΟΧΙ στον ηγεμόνα (δες Κύπρο) και από την άλλη τα οφέλη που κουτσά στραβά αποκομίζει ο σκυφτοκεφαλάκης μνημονιόπληκτος υπήκοος του Δ’ Γερμανικού Ράιχ.
Ακούσαμε «έγκριτους αναλυτές» και «εξαίρετους επιστήμονες», ακαδημαϊκούς λειτουργούς της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα να καταγγέλλουν την «επιπολαιότητα» και τον «συναισθηματισμό» των αντιστάσεων του κυπριακού λαού και των εκπροσώπων του και να τους νουθετούν προς την συμμόρφωση και την υπακοή.
Μερικοί από αυτούς ακούσαμε να βαφτίζουν δίκαιη και νόμιμη φορολόγηση το «κούρεμα» των ιδιωτικών καταθέσεων. Να επικρίνουν το άβατο των τραπεζικών καταθέσεων και να επευφημούν την σφαγή όλων των «ιερών αγελάδων» με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές.

Ακούσαμε πως όποιος έχει 99.000 ευρώ στην τράπεζα ανήκει στις «ασθενείς οικονομικά ομάδες πληθυσμού» τόσο αυθαίρετα, όσο κάποιος που έχει στην τράπεζα 101.000 ανήκει στους μεγαλοκαταθέτες.
Ακούσαμε πως το «ξανθόν γένος» τελικά δεν ήρθε, ενώ ο Τούρκος μίλησε για πρώτη φορά επισήμως για διχοτόμηση.

Πολλά είδαμε και πολλά ακούσαμε μα πιο πολύ εκείνο που πληγώνει είναι η εικόνα της απόλυτης μοναξιάς ενός μικρού κράτους και της κοινωνίας του, της εγκατάλειψης και της εκμετάλλευσης από τους ξένους «φίλους», συγχρόνως με την προδοσία της προσκυνημένης – άλλοτε ένδοξης – ελλαδικής μητέρας και η βροντερή κραυγή σε αυτιά κουφών της χιλιοβασανισμένης κυπριακής κόρης κατά το ξεψύχισμα να λέει: «Πεθαίνω σαν Χώρα», την ώρα που ο λαός της υπόσχεται στις επόμενες γενιές ότι θα κάνει τα πάντα για να ζήσει.

Ευγενία Σαρηγιαννίδη

, , , ,Προσθέσετε απάντηση