Home » Δημοσιεύσεις - Άρθρα » Πότε θα έρθει η ανάπτυξη;
Μαρ
08

Με την φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών στα ύψη, με τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών και με την υπερφορολόγηση των αγροτών η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει μάταια ότι θα έρθει η ανάπτυξη… Γράφει, ο Ανδρέας Κολίσογλου.

4 Φεβρουαρίου 2016, 10:10 | Συντάκτης: Ανδρέας Κολίσογλου

Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα των αντιδράσεων του κόσμου των αγροτών που ζητάνε φορολογικές ελαφρύνσεις αφού ούτε λίγο ούτε πολύ τα φορολογικά νομοσχέδια της μνημονιακής εποχής φορολογούν ακόμα  και τις επιδοτήσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν τον αγροτικό κλάδο. Δεν είναι παράλογο να απαιτούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες  την ύπαρξη του αφορολόγητου όπως γινόταν και επί εποχών πριν το μνημόνιο. Δεν είναι δυνατόν μια οικογένεια με ετήσιο καθαρό εισόδημα 10000 ευρώ να πρέπει να πληρώσει φόρο 26%, προκαταβολή φόρου 100% και φόρο επιτηδεύματος 650,00 ευρώ (οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες απαλλάσσονται προσωρινά από αυτόν).

Αν υπολογίζουμε τι τελικά μένει θα είναι 4150,00 με τα οποία θα καλείται κάποιος να ζήσει την οικογένεια του για 12 μήνες. Μπορεί τα 2600,00 από τα 10000 ευρώ των καθαρών κερδών να μην αποτελούν φόρο αλλά προκαταβολή αυτού, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο φόρος αυτός δεν πρέπει να αποδοθεί, αφού για να επιστραφεί θα πρέπει κάποιος να παρουσιάσει την επόμενη χρονιά μηδενικά έσοδα ή ζημιά για να τον πάρει εξ ολοκλήρου πίσω.

Αυτό το υπερφορολογημένο σύστημα  δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση την ανάπτυξη όπως αυτή φαντάζει στο μυαλό των περισσοτέρων. Όταν το μόνο που μπορούμε να παράγουμε συστηματικά σαν χώρα είναι αγροτικά προϊόντα φαντάζει αντίφαση για την κυβέρνηση να θέλει να χτυπήσει φορολογικά τον κλάδο των αγροτών  που θα έχει ως συνέπεια την μείωση της εγχώριας παραγωγής, την αύξηση των εισαγωγών και την μείωση των εξαγωγών.

Στα πλαίσια αυτού του προβληματισμού φαντάζει ορθό να θεωρεί ο πρώην υπουργός των οικονομικών Γ. Βαρουφάκης ότι είναι αμφιλεγόμενο αν οι δανειστές θέλουν πραγματικά την αποπληρωμή του χρέους ή αν θέλουν το χρέος να το χρησιμοποιήσουν σαν άλλοθι για να αιτιολογήσουν τις παρεμβάσεις που κάνουν στο κυβερνητικό έργο από την εποχή της επιβολής του μνημονίου.

Το ξεπούλημα των αεροδρομίων, το ξεπούλημα του ΟΛΠ,  τα σχέδια γύρω από τον τρόπο διαχείρισης των ενεργειακών πόρων της χώρας μας από ξένες εταιρίες, καταδεικνύει με τον πιο κυνικό τρόπο ότι ο μύθος της ανάπτυξης της οικονομίας ευνοεί μόνο ελάχιστους που θέλουν να γεμίσουν τα ταμεία τους στο όνομα της καταπολέμησης του χρέους.

Η ανάπτυξη της οικονομίας δεν μπορεί να έρθει με μαγικό τρόπο αφού υπερφορολόγιση και οι επιβαρυμένες ασφαλιστικές εισφορές ωθούν προς την αδήλωτη εργασία και αμοιβή και όχι στην εξοικονόμηση πόρων. Αν δεν υπάρξει μια πιο ορθολογική προσέγγιση από την μεριά της κυβέρνησης που να ενθαρρύνει την ορθή απεικόνιση των οικονομικών συναλλαγών θα αναρωτιόμαστε άδικα γιατί δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την οικονομική κρίση.

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.thinkover.gr

, , ,Προσθέσετε απάντηση