Home » Δημοσιεύσεις - Άρθρα » ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗ
Φεβ
01

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗ

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Weekend Xpress

.

Ζ: Ευγενία θα ήθελα καταρχάς να σε ρωτήσω πως έτυχε να ασχοληθείς τόσο ιδιαίτερα με ζητήματα ψυχολογικής υποστήριξης ανθρώπων που εργάζονται στο χώρο της μόδας και του modeling;

 

Ε: Εν μέρει τυχαία, δηλαδή από το γεγονός ότι είχα γνωριμίες με ορισμένους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτούς τους χώρους από την εποχή που είχα μια ενεργό συμμετοχή στο χώρο της φωτογράφισης και του Modeling. Ίσως όμως ακριβώς γι’ αυτό η ενασχόληση μου με τα προβλήματα αυτής της κατηγορίας ανθρώπων δεν ήταν τελικά καθόλου τυχαία. Ως ψυχολόγος θεωρούσα και εξακολουθώ να θεωρώ ότι γύρω από αυτές τις επαγγελματικές δραστηριότητες, όπου διασταυρώνονται τόσο έντονα το Lifestyle, οι ιδεολογίες της μόδας και οι ατομικές προσδοκίες εκατοντάδων νέων ανθρώπων, γυναικών και αντρών, αποτελούν για τους ψυχολόγους που παίρνουν σοβαρά τη δουλειά τους και πιστεύουν στην προσφορά τους, ένα

πεδίο επαγγελματικών δραστηριοτήτων όπου πολύ συχνά εμφανίζονται ψυχολογικά προβλήματα, η σοβαρότητα των οποίων τείνει δυστυχώς συχνά να υποτιμάται.

 

Z: Ώστε υποτιμάται; Πως ερμηνεύεις αλήθεια αυτήν την υποτίμηση;

 

Ε: Για ορισμένους ανθρώπους ακόμα δυστυχώς και για πολλούς ψυχολόγους, θα έλεγε κανείς ότι οι ψυχολογικές δυσλειτουργίες μπορούν να χωριστούν σε σοβαρές και μη σοβαρές ανάλογα με το επάγγελμα που κάνει ο καθένας. Αυτή η επιστημονικά ανεπαρκής κατανόηση συμβαδίζει λοιπόν με μια ιδέα «ελαφρότητας» των επαγγελμάτων της μόδας και του θεάματος, συνεπώς και των προβλημάτων που σχετίζονται είτε με την επιλογή τους, είτε με την εξάσκησή τους. Η ανεπαρκής ψυχολογική υποστήριξη αυτών των ανθρώπων από μια «light» ψυχολογία δεν συμβαδίζει όμως καθόλου με την πραγματική σοβαρότητα των διαταραχών που ο κάθε έμπειρος ψυχολόγος θα αναγνώριζε στην έκκληση βοήθειας που του απευθύνει ο πελάτης του.

 

Ζ: Πιστεύεις ότι τα προβλήματα που παρουσιάζει ο χώρος της μόδας μοιάζουν με εκείνα των άλλων επαγγελματικών χώρων όσον αφορά τις δυσκολίες των απασχολούμενων σε αυτούς;

 

Ε: Πρώτα από όλα να επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι αυτό που λέμε «χώρος της μόδας» επικαλύπτει σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες ίσως μάλιστα έναν από τους τελευταίους παραγωγικούς τομείς στον χώρο της ένδυσης και του σχεδιασμού της. Οι Έλληνες σχεδιαστές, στυλίστες κλπ. ίσως θα πρέπει να υποστηριχτούν από το εγχώριο καταναλωτικό κοινό και να ενισχυθούν όσο γίνεται περισσότερο. Εσύ, η ίδια, αγαπητή Ζωή, αποτελείς ένα τέτοιο παράδειγμα. Το ίδιο και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι σε αυτόν τον παραγωγικό κλάδο. Όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας τα προβλήματα των εργαζόμενων του κλάδου (ανασφάλειες, άγχη, χρέη, ανεργία κλπ.) είναι βέβαια κοινά με εκείνα όλων των υπόλοιπων εργαζόμενων που βιώνουν την σημερινή κρίση στην Ελλάδα. Ωστόσο, θα ήταν άδικο να παραβλέψουμε ότι ο τομέας της μόδας υφίσταται σε πολλές περιπτώσεις, από την ίδια τη φύση του χώρου και των επαγγελμάτων μέσα σε αυτόν, πιο οξυμένες πιέσεις τόσο ως προς την εξωτερική εμφάνιση, όσο και ως προς τις συνθήκες του ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων.

 

Ζ: Τελικά είναι πολλά τα προβλήματα που βασανίζουν τον χώρο μας. Εσύ τι προβλήματα συναντάς και αντιμετωπίζεις;

 

Ε: Αρχικά, να διευκρινίσω ότι η δική μας προσέγγιση έχει χαρακτήρα ολιστικό και ψυχοκοινωνικό. Με άλλα λόγια, επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε τα ατομικά ψυχολογικά προβλήματα ταυτόχρονα ως εκφράσεις μιας γενικότερης κρίσης, αλλά και ως ενδείξεις της ιδιαιτερότητας του κάθε εργαζόμενου σε αυτά τα συγκεκριμένα επαγγέλματα. Πιο ειδικά, τα προβλήματα είναι όντως πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους. Θα ανέφερα ως πιο συχνά τα προβλήματα άγχους και αγχωδών διαταραχών. Επίσης, προβλήματα ανορεξίας ή αντίθετα ψυχογενούς βουλιμίας για την αντιμετώπιση των οποίων είναι συνήθως αναγκαία η συνεργασία με διατροφολόγους και ψυχίατρους. Συγχρόνως, συναντούμε προβλήματα εξαρτήσεων και ψυχοσωματικές διαταραχές. Ακόμα, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την ταυτότητα του φύλου και που συχνά συνδέονται με στερεότυπες αντιλήψεις περί των επαγγελμάτων της μόδας και του Modeling. Πολλά από αυτά τα προβλήματα απορρέουν από μια αμυντική στάση των ατόμων αυτών απέναντι στον επιθετικό πουριτανισμό και την υποκριτική κοινωνική κριτική των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη μόδα και με τον χώρο του θεάματος.

 

Ζ: Τι θα συμβούλευες τους νέους που θέλουν σήμερα να δοκιμάσουν την τύχη τους στο χώρο της μόδας και του θεάματος;

 

Ε: Καταρχάς, να ζυγίσουν καλά την οικονομική και κοινωνική συγκυρία και τις αντοχές τους και αν πράγματι το επιθυμούν να το τολμήσουν. Όπως λέω συχνά – και το λέω ακόμα και για μερικούς ψυχολόγους που θα πρέπει και αυτοί κάποτε να καταλάβουν τι σημαίνει να εκτίθεσαι στα μάτια του άλλου και να «ξεγυμνώνεις» τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου: η ζωή είναι σαν μια πασαρέλα. Περπατάς επάνω σε αυτήν με όλες τις ανασφάλειες του νάρκισσου. Εκτίθεσαι την ώρα που όλοι οι θεατές που βρίσκονται από κάτω σε κρίνουν, σε σχολιάζουν, σε επικρίνουν κλπ. ή ακόμα κάποτε και σε χειροκροτούν. Εσύ όμως πρέπει να μάθεις να συνεχίζεις να περπατάς αψηφώντας τον τρόμο, αλλά και την αγχωμένη ηδονή που σου προκαλεί το «βλέμμα του άλλου», θυμίζοντας διαρκώς στον εαυτό σου πως ναι την αξίζεις, αυτή η πασαρέλα έχει φτιαχτεί και για εσένα.

 

Ζ: Πριν σε ευχαριστήσω για την ωραία μας συζήτηση, θα ήθελα να σε ρωτήσω που θα μπορούσε να σε βρει κανείς αν σε χρειαστεί. Νομίζω ότι θα ενδιέφερε αρκετούς αναγνώστες μας. .

 

Ε: Να διευκρινίσω ότι ως συντονίστρια του Δικτύου “psy- counsellors”, το οποίο απασχολεί συνεργάτες διαφόρων ειδικοτήτων γύρω από την ψυχολογία, την λογοθεραπεία, τη συμβουλευτική, δραστηριοποιούμαι ταυτόχρονα στην περιοχή της Ελευσίνας και γενικότερα της Δυτικής Αττικής, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας. Όποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί μας μπορεί να τηλεφωνήσει στο 6947439844 ή να μας γράψει στο diktyo@psycounsellors.gr.

 

Ζ: Σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και όσας μας είπες και ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε πιο εκτενώς. .

 

Ε: Εγώ σας ευχαριστώ.

Ευγενία Σαρηγιαννίδη, MSc,
Ψυχολόγος,
Συντονίστρια Δικτύου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Κοινωνικών Μελετών και Ψυχολογικής Υποστήριξης «psy- counsellors»

 

, ,Προσθέσετε απάντηση