Home » Δημοσιεύσεις - Άρθρα » ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ…
Οκτ
21

Φαίνεται να περνά ανεπιστρεπτί η εποχή του εξωτισμού, δηλαδή των αενάως μετακινούμενων κοσμοπολίτικων κοινωνικών συνειδήσεων εκείνων των ταξιδευτών του καλοκαιριού, που μπορούσαν να απαριθμήσουν το σύνολο των προορισμών που είχαν επισκεφτεί προσκομίζοντας και το ανάλογο φωτογραφικό υλικό, ώστε να επαίρονται με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για τις ανά τον κόσμο ταξιδιάρικες εμπειρίες τους. Προφανώς, επρόκειτο για μια τουριστική, επιφανειακή γνωριμία  με «ξένα μέρη» και τοποθεσίες που η εξωτική καταναλωτική κουλτούρα προωθεί σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες του δυτικού ιδίως κόσμου, ως τους πιο mainstream προορισμούς για όλους όσους θέλουν να διακρίνονται για τους «ανοιχτούς τους ορίζοντες» και τα πολυπολιτισμικά τους βιώματα.

Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να έχουν ξεναγηθεί στο Λούβρο ή στις Gallery Μοντέρνας Τέχνης του Λονδίνου και να νιώθουν ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό, αλλά ενδεχομένως δεν έχουν επισκεφτεί την Πινακοθήκη του Μεσολογγίου, το σπίτι του Παλαμά, ή εκείνο του Κολοκοτρώνη. Μπορεί να έχουν αναπαυτεί στις all – inclusive ξενοδοχειακές μονάδες της Ταϋλάνδης, χωρίς ποτέ να έχουν επισκεφτεί τις θαλασσινές και βραχώδεις κρυψώνες των πειρατών της Γραμβούσας ή τα ορεινά χωριά της Πίνδου. Μπορεί να έχουν διανυκτερεύσει σε αεροδρόμια, αλλά θα απέφευγαν να ακολουθήσουν τις οσμές της αλμύρας που θα οδηγούσαν τις περιπλανήσεις τους, έστω μέσω ενός ταλαίπωρου επιδοτούμενου πλοίου άγονης γραμμής σε κάποιο από τα απομακρυσμένα νησάκια του Αιγαίου που δεν έχουν ακόμα αναδειχθεί από την ανάλογη τουριστική κουλτούρα ως κοινωνικά διακεκριμένος προορισμός.

Ο στείρος τουρισμός και ο επιφανειακός κοσμοπολιτισμός πριμοδοτεί τη συλλογή των στιγμών που ο κάθε επισκέπτης έχει αποτυπώσει από μέρη που διακρίνονται όχι μόνο για το φυσικό κάλλος τους (το οποίο αξιοποιείται με τόσο στερεότυπο τρόπο από την τουριστική «βιομηχανία», ώστε συνήθως να καταστρέφεται), όσο για την φήμη τους: ο στόχος είναι να μπορούν οι τουρίστες να ισχυριστούν αργότερα πως «ήταν και αυτοί εκεί!». Ότι δεν άφησαν τον ελεύθερο χρόνο τους ανεκμετάλλευτο, αλλά τον επένδυσαν στην αγορά του φτηνού ή πανάκριβου κοσμοπολιτικού lifestyle για όλα τα πορτοφόλια.

Η παρούσα οικονομική κρίση οδηγεί μια όλο και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού να ξαναθυμηθεί ένα «ρημάδι στο χωριό», ένα φίλο που κατάγεται από τον Αη Στράτη και αποφάσισε φέτος να επισκεφτεί τη γιαγιά του, η οποία σε πείσμα των καιρών επιβιώνει ακόμα εκεί. Όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν τη διασκέδαση στα πανηγύρια με τα ψητά στη λαδόκολλα που διατηρεί η παράδοση σε όλη την Ελλάδα. Ίσως λοιπόν για όλους αυτούς που φέτος δεν θα καταφέρουν να εξερευνήσουν την Χαβάη, να ανοίγεται μια ευκαιρία για πραγματικά ποιοτικές διακοπές: Διακοπές που διατηρούν ορισμένα αριστοκρατικά χαρακτηριστικά όπως η ηρεμία, το καθαρό περιβάλλον, η επαφή με τη φύση, ο ασυμπίεστος χρόνος που είναι απαλλαγμένος από το άγχος της συσσώρευσης τουριστικών εμπειριών που καλούνται να πλαισιώσουν με διηγήσεις τον νεκρό υπόλοιπο χρόνο του έτους.

Μερικοί λοιπόν έξω από την Νέα  Υόρκη θα έχουν φέτος την τύχη να γνωρίσουν και τα Άγραφα.

Ευγενία Σαρηγιαννίδη

, ,Προσθέσετε απάντηση